Комунікативна платформа з технічного регулювання в Україні

Відбулося засідання науково-технічної ради у сфері технічного регулювання, стандартизації, метрології та метрологічної діяльності при Міністерстві економіки України

13 січня 2022 року відбулося засідання науково-технічної ради у сфері технічного регулювання, стандартизації, метрології та метрологічної діяльності при Міністерстві економіки України (НТР) з метою згуртування спільних зусиль у якісному розвитку сфери технічного регулювання, як на рівні формування, так і реалізації державної політики.

НТР є дорадчо-консультативним органом Мінекономіки, створеним для сприяння формуванню та реалізації державної політики у сфері технічного регулювання, стандартизації, метрології та метрологічної діяльності та забезпечення науково-технічного розвитку в цій сфері.

Голова НТР, заступник Міністра економіки України Грибан О. О. поінформував, що  досягнуто значного прогресу у переговорному процесі з ЄС щодо укладення Угоди АСАА: завершено І фазу Попередньої оціночної місії ЄС щодо стану адаптації горизонтального та вертикального законодавства інфраструктури якості України до актів законодавства ЄС, результатом якої стало отримання Мінекономіки позитивного звіту європейських експертів щодо високого ступеня адаптації (відповідності) законодавства України до законодавства ЄС (понад 85%).

З вересня 2021 року розпочато ІІ фазу Попередньої оціночної місії ЄС щодо готовності інституцій інфраструктури якості України функціонувати за оновленим законодавством, під час якої європейськими експертами здійснено оцінювання системи стандартизації та перший етап оцінювання системи метрології України.

Грибан О. О. зазначив, що успішне завершення ІІ фази Попередньої оціночної місії ЄС стане передумовою започаткування Оціночної місії ЄС щодо готовності України до укладання Угоди АСАА, а кінцевим результатом – укладення до кінця 2022 року Угоди з “промислового безвізу” у трьох пріоритетних секторах.

Виконувач обов’язків директора департаменту технічного регулювання та інноваційної політики    Мельниченко Т. Ю. детально ознайомила учасників засідання зі станом підготовки до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів, а також поінформувала щодо проекту плану науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт Мінекономіки у сфері стандартизації              на 2022 рік.

Проекти планів науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт Мінекономіки у сфері стандартизації та метрології на 2022 рік схвалено членами НТР одноголосно.

На засіданні НТР також було розглянуто питання щодо стратегії розбудови національного органу стандартизації у контексті підготовки до попередньої оціночної місії ЄС щодо укладання Угоди АСАА, стану підготовки національного органу з акредитації України до укладання Угоди АСАА та членства України в міжнародних організаціях з метрології (з презентаціями можна ознайомитися за посиланням).

До складу НТР входять представники центральних органів виконавчої влади, національних органів акредитації та стандартизації, наукових метрологічних центрів, технічних комітетів стандартизації, органів з оцінки відповідності, об’єднань товаровиробників.

Презентації

ПІДПИСАТИСЬ НА ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ

Функціонування Платформи продовжено за сприяння проєкту технічної допомоги “Застосування та імплементація Угоди про асоціацію ЄС – Україна у сфері торгівлі”, що фінансується Урядом Федеративної Республіки Німеччини та виконується Німецьким товариством міжнародного співробітництва (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH).

Всі права захищені.